×

Stresszről

 

 

  

A stressz nem más, mint a szervezetünk válasza bármilyen változásra, ami felkészít minket arra, hogy alkalmazkodni tudjunk ezekhez a változásokhoz. Válaszként a stresszhormonok a véráramba kerülnek, a szívverés szaporábbá válik, légzésünk felgyorsul, a véráramlás fokozódik az izmokban és az érzékeink kiélesednek…

 

Bár a mai modern világunkban ritkán kell megküzdenünk vadon élő ragadozókkal, a velünk született válaszkészségünk még mindig létezik - amelyet a mai életünk stresszorai hívnak elő, a soha véget nem érő munkahelyi feladatok, vagy szülőkénti megfelelés. Kis dózisokban a stresszválasz képes felkészíteni minket arra, hogy megfeleljünk a kihívásoknak, de a túl sok modern-kori stresszor gyengítheti ellenállóképességünket, kimerítheti energiatartalékainkat…

A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást is eredményezhet, a krónikus stressz veszélyei közé tartozik a megemelkedett vérnyomás, szívbetegség és a depresszió.

 

Lehet, hogy gyermekei, családja túl nagy igényeket támasztanak, túl nagy a munkahelyi nyomás, kapcsolataiban nehézségei adódnak, vagy betegség, pénzügyi gondok terhelik? Személyiségünk jellemzői, mint például a túl magas elvárások önmagunkkal szemben, a tökéletességre való törekvésünk, vagy a változásokat elkerülő magatartásunk, inkább veszélyt jelent, mint lehetőséget a stressz okozta problémák megoldása terén.

 

Úgy tűnik, hogy nincs semmi, amit a stressz ellen tehetünk. A karrier vagy a család iránti felelősség mindig jelen lesz az életünkben, és a számlák is ugyanúgy sorjáznak majd nap mint nap, sőt a nap sem fog több mint 24 órából állni, hogy mindent elintézhessünk. Viszont léteznek olyan módszerek, amelyekkel jobban megbirkózhatunk a stresszel a mindennapokban. Az egészségügyi szakemberek az un. „stressz menedzsmentet” ajánlják a stresszes élethelyzetek kezelésére, ezzel megváltoztatjuk a stresszre adott reakcióinkat:

Változtassuk meg magát a helyzetet:

  • Elkerülés: tanuljunk meg Nem-et is mondani! Vegyük ki a felesleges, szétforgácsoló részeket a napi teendőink listájából!
  • Változtatás: Tegyük fel magunknak a kérdést: nem reagálunk-e túlzottan? Meg kell tanulnunk a stresszre adott fizikai és érzelmi reakcióink mérséklését! Ha megtanuljuk kezelni a stresszes helyzetet, felülemelkedhetünk rajta!

Változtassuk meg a reakcióinkat:

  • Alkalmazkodás: Reális célok kitűzésével, önismeretünk fejlesztésével, sokkal jobban tudunk alkalmazkodni!
  • Elfogadás: Ahelyett, hogy folyamatosan panaszkodunk a barátainknak, inkább válasszunk aktív, „stressz oldó” tevékenységeket! Fizikai módszerek alkalmazása, például mély lélegzés vagy zeneterápia hatékony a stressz ellen! Iktassuk be mindennapjainkba a testmozgást, kerékpározást, úszást, sétákat vagy akár a kertészkedést! Hagyjuk el, vagy legalább mérsékeljük a dohányzást, kávézást, törekedjünk az érzelmi állapotunk stabilizálására, töltsünk több időt barátainkkal, családunkkal!

 

A stressz a szívünktől az immunrendszerünkig különféleképpen hatást gyakorolhat a testünkre.

A stressz tünetei befolyásolhatják az egészségi állapotunkat, úgy, hogy még csak észre sem vesszük. Azt hihetjük, hogy valamilyen betegség az oka a hasogató fejfájásnak vagy az emésztési zavarnak, pedig valójában a stressz a hibás! Az ember a lélek és test egysége! A stressz nemcsak fizikai tüneteket okoz, hanem a lelkünket is megtámadja, és szellemi -mentális és viselkedési- tüneteink is kialakulnak!