×

Fitoterápiával a stressz ellen

 

 

Vitango_1

 

Rhodiola rosea (más néven Golden Root, Arany Gyökér) az észak-európai és ázsiai hegyekből származik. Az evolúció során ez a robusztus növény erőteljes védőanyagok előállításával alkalmazkodott a durva életkörülményekhez, és ezek a hatékony komponensek jótékony hatása az emberekre bizonyítást nyert az évek során.

A korai írások szerint, az ókori görögök gyógyászati tulajdonságaiért, a vikingek pedig az erő és kitartás növelő hatása miatt használták. A középkorban a kínai császárok expedíciókat finanszíroztak a Golden Root felkutatására, 1775-ben pedig a kivonat bekerült az első svéd orvosi kézikönyvbe. A modern időkben az orosz űrhajósoknak adták a növény kivonatát, hogy megbirkózzanak a rájuk háruló megnövekedett pszichológiai nyomással, az olimpikonok pedig a teljesítmény és a kitartás növelésére használták.

 

Több mint 50 rhodiola faj tartozik a rhodiola nemzetségbe, és ezek közül egy a rhodiola rosea. Rhodiola rosea olyan speciális összetevőket tartalmaz, amely megkülönbözteti a többi rhodiola fajtól. A WS 1375®, a rhodiola rosea gyógynövény speciális eljárással előállított standardizált kivonata. A WS 1375® a már hazánkban is gyógyszerként kapható Vitango® 200 mg filmtabletta hatóanyaga. Többféle rhodiola rosea kivonat vásárolható étrend kiegészítőként, de ezek NEM azonosak a WS 1375®-tel.

 

A rhodiola rosea vizsgálata során megállapították, hogy a gyökértörzs és gyökér hatóanyaga hat csoportra különíthető el a jellemző kémiai összetevői szerint. Az első csoportba tartoznak a hatékonyságért bizonyítottan felelős komponensek: a rosavin, rosin, rosarin amelyek csak a rhodiola roseanál kimutathatók. A második csoportba soroljuk a salidrosidot, ami ugyancsak a hatékony összetevő! Ezek a hatékonyságért felelős összetevők csak kiváló minőségű rhodiola rosea kivonat esetében lesznek jelen hatékony mennyiségben!

 

A rhodiola rosea alapanyagok összetétele évenként és termő helyenként eltérő lehet. Ezért fontos tudni, hogy milyen körülmények között termesztették, milyen összetételű volt a feldolgozott rhodiola rosea, és hogyan történt a feldolgozás. Ugyancsak fontos az is, hogy a rhodiola rosea melyik részét használták fel, mivel a hatékonyságért felelős anyagok egy része csak a gyökértörzsben és a gyökérben találhatók. A kiváló minőség biztosítása csak úgy érhető el, haarhodiola rosea gyógynövénytellenőrzött körülményekközötttermesztik, gyűjtik be és standardizált, vagyis szigorúan szabályozott eljárással készítenek ebből gyógyszert.  Így készül a WS 1375®, a Vitango® gyógyszerkészítmény speciális hatóanyaga!

 

WS 1375® speciális hatóanyaggal számos klinikai vizsgálat készült, amelyek alátámasztják a Vitango®  gyógyszerkészítmény hatékonyságát és biztonságosságát. A klinikai vizsgálatok alapján a Vitango® egyedülálló stressz elleni gyógyszer, amely kettős hatással rendelkezik a stressz testi és szellemi tüneteire. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Vitango®-ra leírt kedvező gyógyhatás egyéb rhodiola készítmény -így például rhodiola rosea tartalmú étrend-kiegészítők- esetén is kialakul, mivel csak a vizsgált, speciális összetételű Vitango®-ra érvényesek ezek a következtetések!

 

A Vitango® klinikai vizsgálati eredményei nem igazak más rhodiola rosea készítményre, például rhodiola tartalmú étrend-kiegészítőkre. Mindezért nem lehet általánosságban „rhodiola” hatékonyságról sem beszélni mivel nyilvánvaló, hogy hatásossági és biztonságossági szempontból nem egyenértékű az alacsony, változékony hatóanyag-tartalmú, „porként” vagy „gyökér kivonatként” megnevezett alapanyag a tisztított, hatóanyagra dúsított, standardizált WS 1375®-tel, ami a gyógyszerként kapható Vitango® filmtabletta hatóanyaga.

 

Többféle, étrend-kiegészítőként megvásárolható rhodiola rosea kivonat létezik: a 100 mg „száraz port” tartalmazótól akár a 400 mg porított „gyökér-kivonatot” tartalmazókig mindenféle kapható. Az ajánlott napi adag is rendkívül széles skálán mozog, sőt komplex formulában, magnézium mellett is megtalálható a gyógynövény kivonat, de ezek nem egyenlők a gyógyszerként regisztrált Vitango®-val. Ez még akkor sem igaz, ha ezekre az étrend-kiegészítőkre bizonyos, a Vitango®-hoz hasonló gyógyhatást írnak le a reklámok! A rhodiola rosea tartalmú étrend-kiegészítők vásárlásakor fontos tudnunk, hogy az étrend-kiegészítők csak a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak és nem gyógyítanak! Az étrend-kiegészítőknél tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni, mivel ezek nem bizonyítottak. 

Olvasson bővebben az étrend-kiegészítőkről >>>