×

MEMÓRIAZAVAR, FELEDÉKENYSÉG

Az életkor előrehaladtával gyakori panasz a feledékenység: elkezdünk mesélni egy történetet, majd rájövünk, hogy voltaképpen nem is emlékszünk a kulcsszereplők vagy a helyszín nevére…

Tebofortan_1

Memóriánk több, egymást kiegészítő rendszerből tevődik össze. Rövid távú memóriánk segítségével az újonnan tanult dolgokat képesek vagyunk egy rövid ideig észben tartani, például megjegyzünk egy időpontot addig, amíg leírjuk. A hosszú távú memóriánk gondoskodik az élményeink megőrzéséről vagy az adatok tárolásáért.

Több testi betegség és lelki zavar is okozhat feledékenységet, memóriavesztést: ilyenek például a depresszió, a szorongás, vitaminhiány, vagy éppen pajzsmirigybetegségek. Emellett gyógyszerek, pl. egyes nyugtatók és élvezeti szerek, pl. alkoholfogyasztás mellékhatásaként is gyakran lép fel memóriazavar.

Az évek előrehaladtával a legtöbb ember egyre elégedetlenebb a memóriájával! Normál, korral járó memóriavesztésnek nevezi az orvostudomány azt a jelenséget, amikor egyébként teljesen egészséges idős emberek feledékenységről panaszkodnak. Ezt a kellemetlen, de valójában többnyire ártalmatlan jelenséget fontos elkülöníteni a valódi szellemi hanyatlástól.

A normál időskori feledékenység az élmények, események tárolásáért felelős memóriát érinti leginkább. Régi megfigyelés, hogy gyakran a közeli emlékek vesznek el, míg a régmúlt élményei sokáig érintetlenül megmaradnak: nem igazán emlékszünk a múlt havi születésnapi ünnepségre, ugyanakkor pontosan fel tudjuk idézni a 40 évvel ezelőtti szalagavatónkat…

A korral járó memóriavesztés és a szellemi hanyatlás közti fő különbség, hogy az utóbbi lényegesen befolyásolja az ember napi teendőit és megakadályozza mindennapi életvitelében. Egy anekdota szerint egy ismert agykutatótól származik az a mondás, miszerint ha nem találjuk a kocsi kulcsát, az csupán a normál feledékenység jele, de ha megtaláljuk, csak éppen nem tudjuk, hogy mire való, az a szellemi hanyatlás, vagyis a demencia.

A memóriánk olyan, mint az izmaink: edzésben tartva működnek igazán jól, és ha nem használjuk őket, elsorvadnak. Nyelvtanulással különösen jó eredményeket lehet elérni, de akár az olvasás, rejtvényfejtés, versek tanulása, illetve bármilyen új készség elsajátítása ide tartozik. A tapasztalat szerint azok a tevékenységek igazán hatékonyak, amelyeket élvezünk is, nem csak kötelességből csinálunk.

A memóriazavar önmagában nem betegség, hanem az idősödő agy egy tulajdonsága. Némi odafigyeléssel, tudatos tervezéssel, jó eséllyel ki tudjuk küszöbölni a negatív hatásait. Ugyanakkor a súlyos memóriazavar, különösen, ha figyelemzavarral is társul, akár szellemi hanyatlás jele is lehet, ezért bizonytalan esetben bátran forduljunk szakemberhez!

 

  • Garantált minőségű növényi eredetű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer

  • Megemelt hatóanyag tartalom, 120 mg tablettánként
  • Egyszerű adagolás: akár napi 1 tabletta elegendő lehet
  • Jól tolerálható, nagyon ritkán okoz mellékhatást

Vissza