×

KONCENTRÁCIÓS ZAVAR

Koncentrálóképességünk az idő múlásával csökken: minél idősebb az ember, annál könnyebben terelődik el a figyelme: ha vasalás közben felvesszük a telefont, vajon eszünkbe jut-e hogy félbehagytuk a vasalást?

Tebofortan_1

Mindannyian különbözünk abban, hogy mennyi ideig és milyen erősen tudunk egy-egy dologra koncentrálni. A tapasztalatok szerint azonban sajnos koncentrálóképességünk az idő múlásával csökken: minél idősebb az ember, annál könnyebben terelődik el a figyelme.

A koncentrálóképesség azt jelenti, hogy képesek vagyunk a gondolatainkat arra irányítani, amire éppen szeretnénk, vagyis oda tudunk figyelni arra, amire akarunk. Egy adott személy koncentrálóképessége sem állandó tulajdonság.

Koncentrálóképességünk nagyban függ például attól, mennyire élvezetes az adott feladat és mennyire vagyunk motiváltak annak elvégzésére – érthető módon nehezebb odafigyelni olyan témára, ami igazán nem is érdekel minket.

Sajnos épp ez az a képességünk, amely a kor előrehaladtával romlik: minél idősebbek vagyunk, annál valószínűbb, hogy félbeszakítást követően elfelejtünk visszatérni az eredeti feladathoz.

Hasonlóképpen változik a megosztott figyelemre való képességünk is. Vannak, akik elképesztően ügyesen képesek több dolgot csinálni egyszerre, és vannak, akik egyszerre inkább csak egy feladatra koncentrálnak. Az idő múlásával mindannyian az utóbbi csoport felé közelítünk. A kutatók szerint már 40-60 éves kor között kimutatható, de igazán kifejezetté nagyjából 65 éves kor felett válik: ebben a korban már egyre nehezebb többfelé figyelni, illetve az aktuális feladathoz nem kapcsolódó információt figyelmen kívül hagyni. Próbáljunk egyszerre csak egy dolgot csinálni, és mindig ezt az alapelvet észben tartva tervezzük meg napi teendőinket is: ne akarjunk rövid idő alatt több, különböző dolgot elvégezni. Lehet, hogy csábítónak tűnik betenni egy mosást és elmosogatni, amíg fő a lekvár, ugyanakkor valószínűleg hatékonyabbak leszünk, kevesebb hibát vétünk és kevesebb idegeskedéssel is fog járni, ha inkább egymás után végezzük el ezeket a feladatokat és nem egyszerre.

A stressz minden életkorban ront a helyzeten, vagyis ha idegesek, feszültek vagyunk, akkor még kevésbé tudunk elmélyülten odafigyelni akár egy, akár több dologra. Ugyanilyen tényező a fáradtság: késő délután, este, amikor fáradtak vagyunk, kevésbé tudunk huzamosabb ideig egy dologra figyelni és könnyebben elterelődünk.

A koncentrációzavar önmagában nem betegség, hanem az idősödő agy egy tulajdonsága. Némi odafigyeléssel, tudatos tervezéssel, jó eséllyel ki tudjuk küszöbölni a negatív hatásait. Ugyanakkor a súlyos figyelemzavar, különösen, ha memóriazavarral is társul, akár szellemi hanyatlás jele is lehet, ezért bizonytalan esetben bátran forduljunk szakemberhez!

 

  • Garantált minőségű növényi eredetű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer

  • Megemelt hatóanyag tartalom, 120 mg tablettánként
  • Egyszerű adagolás: akár napi 1 tabletta elegendő lehet
  • Jól tolerálható, nagyon ritkán okoz mellékhatást

Vissza