×

Fitoterápiával a feledékenység ellen

 

tebo_120

 

Európában a 20. században kezdték el használni, miután felismerték az agyi keringésre, memóriára kifejtett jótékony hatását. Ekkor a hatóanyagok és a hatásmód még nem volt pontosan ismert, de vizsgálatokkal ennek az igazolása elkezdődött!

A ginkgo biloba modern gyógyászati alkalmazása Dr. Willmar Schwabe nevéhez fűződik! Dr. Willmar Schwabe az 1960-as években felfedezte, hogy a ginkgo levelében található bizonyos anyagok különösen hatásosak az agysejtekre. Annak érdekében, hogy ez a felismerés a gyógyászatban is hasznos legyen, egy több mint 24 lépcsős szabadalmazott eljárást fejlesztett ki, amelyben a hatékony összetevők (ginkgo flavon glikozidok, terpén laktonok) magas aránya és a káros összetevők (toxikus ginkgolsav) minimális koncentrációja garantált. A soklépcsős eljárás végén az EGb 761® nevű speciális hatóanyagot szabadalmaztatta, és az elsőként hozta forgalomba Európában gyógyszerként. Az EGb 761® a hazánkban Tebofortan® néven kapható gyógyszer hatóanyaga!

A fitoterápiás készítmények - így a ginkgo biloba hatóanyagú készítmények - esetében a minőség az egyik legfontosabb paraméter. Ezt könnyű megérteni, ha tudjuk, hogy a növényi alapanyagok összetétele évenként és termő helyenként eltérő lehet. Azt is tudni kell, milyen összetételű volt a feldolgozott ginkgo biloba levél és azt is, hogy hogyan történt a feldolgozás. A kiváló minőség biztosítása csak úgy érhető el, ha a ginkgo biloba gyógynövényt ellenőrzött körülmények között termesztik, gyűjtik be és standardizált, vagyis szigorúan szabályozott eljárással készítenek ebből gyógyszert.  

 

Az EGb 761® hatóanyaggal számos klinkai vizsgálat készült, amelyek alátámasztják a Tebofortan® néven kapható gyógyszer hatékonyságát és biztonságosságát. A bizonyítékok alapján a Tebofortan® elfogadott indikációja az ”időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség  javítása  enyhe  fokú demenciában (vagy más néven  feledékenységben) szenvedőknél”.  Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Tebofortan®-ra leírt kedvező hatás minden ginkgo készítmény esetén kialakul, mivel csak a vizsgált, speciális összetételű Tebofortan®-ra érvényesek ezek a következtetések! Nem lehet általánosságban „ginkgo biloba” hatékonyságról beszélni, mert hatásossági és biztonságossági szempontból nem egyenértékű az alacsony, változékony hatóanyag-tartalmú, egészségre ártalmas ginkolsavat tartalmazó levélpor a tisztított, hatóanyagra dúsított, standardizált EGb 761®-gyel.

 

Az EGb 761® alkalmazása nagyon ritkán, 10 000 betegből kevesebb mint 1 betegnél járhat mellékhatásokkal, ez többek között annak is köszönhető, hogy a levélben megtalálható toxikus komponens, a ginkgolsav a speciális gyártási eljárás során a végtermékben, a Tebofortan®-ban már nem lesz jelen káros mennyiségben. A ginkgolsav toxikus összetevő, rokonságot mutat a jól ismert mérges szömörcében lévő allergizáló anyaggal. A ginkgolsav magas mennyiségben allergiás reakciót válthat ki, károsíthatja a DNS-t, valamint toxikus lehet az agysejtekre és az immunrendszerre nézve. A ginkgolsav a ginkgo biloba gyümölcsében nagy mennyiségben, a levélben kb. 2%-ban van jelen, így fontos, hogy ezt az allergizáló, toxikus anyagot a termék csak a megengedettnél alacsonyabb koncentrációban tartalmazza!

 

Étrend-kiegészítőknél nincs adat arra nézve, hogy pontosan milyen mennyiségben tartalmaznak ginkgolsavat, viszont a gyógyszerként regisztrált Tebofortan®-ban a ginkgolsav már nem lesz jelen káros mennyiségben.

 

 Az étrend-kiegészítőként kapható ginkgo biloba tartalmú szerek között nehéz eligazodni, mivel a néhány 10 mg száraz levelet tartalmazótól a több 100 mg kivonatot tartalmazókig mindenféle kapható.  Ginkgo bilobát tartalmazó étrend kiegészítők vásárolhatók akár a gyógyszertárakon kívül is, fontos azonban tudnunk, hogy ezek az étrend-kiegészítők nem azonosak a gyógyszerként regisztrált Tebofortan®-nal! Ez még akkor sem igaz, ha ezekre az étrend kiegészítőkre bizonyos, a Tebofortan®-éhoz hasonló gyógyhatást írnak le a reklámok! Az étrend-kiegészítőknél tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni, mivel ezek nem bizonyítottak!

 

Olvasson bővebben az étrend-kiegészítőkről® >>>