×

Orrdugulásról

 

sinu_tobb

 

Az orrdugulás, gátolt orrlégzés az orrnyálkahártya gyulladása, az úgynevezett rhinitis esetén alakul ki. Ekkor a kezdődő fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében az orrnyálkahártya megduzzad, a gyulladása során a váladék mennyisége megnő, majd besűrűsödik, így az orrlégzés nagyon megnehezül, gátolttá válik. A kezdeti vírusfertőzés okozta felszaporodott, pangó váladék pedig baktérium okozta felülfertőződésnek nyithat utat.

Orrmelléküreg-gyulladásról, az úgynevezett sinusitisről akkor beszélünk ha az orrnyálkahártya-gyulladás elváltozásai kiterjednek a melléküregekre, ekkor a fejfájás és az arctáji feszítő érzés is megjelenik. A vírusos eredetű orrnyálkahártya- és az orrmelléküreg-gyulladás (rhinosinusitis) terápiájának célja a következő:

  • nyákoldás,
  • gyulladáscsökkentés,
  • vírus és/ vagy baktériumellenes.

Orrdugulásra sokféle szintetikus, azaz kémiai orrcsepp és orrspray kapható recept nélkül a gyógyszertárakban, ezek a gyógyszerek a tüneteket csillapítják, viszont a betegség okát – ami általában vírusfertőzés – nem tudják befolyásolni. Jó tudni, hogy ezen készítmények jótékony hatása mellett hozzászokás, az orrnyálkahártya krónikus duzzanata és atrófiája, vagyis elsorvadása is kialakulhat. Ennek oka, hogy ezeket a készítményeket igen gyakran a betegtájékoztatókban leírtaktól eltérően, például 5-7 nap helyett jóval hosszabb ideig és/ vagy napi 2-3-szori használatot jóval meghaladó mennyiségben alkalmazzuk. Egyes orrcseppekben vagy orrspraykban megtalálható tartósítószerek, mint például benzalkónium‑klorid ugyancsak problémát okozhatnak.

A recept nélkül kapható patikai gyógyszerek között megtalálhatóak a fitoterápiás, azaz gyógynövény hatóanyagú gyógyszerek, ezek hatékonyan alkalmazhatók az orrnyálkahártya- és az orrmelléküreg-gyulladásra, melyeknek az első, markáns tünete az orrdugulás, ilyen gyógyszer a kombinációban 5 gyógynövény speciális kivonatát tartalmazó Sinupret®!

A szintetikus, kémiai szerekhez képest a növényi szerek alkalmazásának előnye, hogy megfelelően megválasztott készítménnyel több támadásponton keresztül egyszerre érhető el hatás. Így az orrnyálkahártya- és az orrmelléküreg-gyulladás (rhinosinusitis) terápiájában hatékonyabban alkalmazhatók:

  • nyákoldás: a nyákoldó hatással rendelkező növényekkel kiválthatók lehetnek az érszűkítő hatású orrcseppek,
  • a növényi hatóanyagok között megtalálhatóak vírus- vagy baktériumellenes hatású vegyületek, amelyek adott esetben a kórokozók elleni hatást képesek kifejteni,

A nyákoldó, gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusellenes aktivitások kombinálása hasznos felső légúti fertőzések kezelésében. A Sinupret® alapjául szolgáló 5 gyógynövény, a sárga tárnics, tavaszi kankalin, vadsóska, fekete bodza és vasfű a felsorolt hatásokkal rendelkezik.

A növényi alapanyagok eltérnek a szintetikus vegyületektől abban is, hogy az egyes komponensek egymás hatását fokozzák, így az összetevők viszonylag alacsony dózisban találhatóak meg a készítményben -ami a nemkívánatos hatások kockázatát mérsékli. A Sinupret®-ben alkalmazott gyógynövény kombináció kifejlesztésénél kihasználták ezt a lehetőséget!

 

Olvasson bővebben a SINUPRETRŐL® >>> 

 

A Sinupret®-et alkotó 5 gyógynövény megtalálható étrend-kiegészítőkben is. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek az étrend-kiegészítők csak a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak, nem gyógyítanak és nem azonosak a gyógyszerként regisztrált Sinupret®-tel! Ez még akkor sem igaz, ha ezekre az étrend-kiegészítőkre a Sinupret®-tel megegyező gyógyhatást írnak le a reklámok! Az étrend-kiegészítőknél tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni, mivel ezek nem bizonyítottak!

 

Olvasson bővebben az étrend-kiegészítőkről® >>>