×
Menstruációs zavarok
BARÁTCSERJE
baratcserje

 

Termékek / Mastodynon®

MASTODYNON® belsőleges oldatos cseppek

BNO 1095, Barátcserje és öt gyógynövény speciális kivonata

 

 

A Mastodynon® cseppek homeopátiás kombinációs gyógyszerkészítmény, menstruációs zavarok, menstruációt megelőző tünetegyüttes valamint időszakos emlőfájdalom és mellfeszülés kezelésére.

 

Mastodynon_1

 

RECEPT NÉLKÜL KAPHATÓ A GYÓGYSZERTÁRAKBAN
Kérjük kattintson valamelyik patikai webshop logójára!

        benuLogo 

 

Mastodynon belsőleges oldatos cseppek

 

Hatóanyagok: Vitex agnus castus (Agnus castus) D1, Iris versicolor (Iris) D2, Lilium lancifolium (Lilium tigrinum) D3, Caulophyllum thalictroides D4, Cyclamen europaeum (Cyclamen) D4, Strychnos ignatii (Ignatia) D6.

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Mastodynon belsőleges oldatos cseppek (a továbbiakban: Mastodynon cseppek) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Mastodynon cseppek szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Mastodynon cseppeket?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Mastodynon cseppeket tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MASTODYNON CSEPPEK ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Mastodynon cseppek növényi eredetű anyagok felhasználásával készült, szájon át szedhető homeopátiás gyógyszer.

 

A Mastodynon cseppek homeopátiás kombinációs készítmény, amely olyan homeopátiás monokomponensű szerekből tevődik össze, amelyek egymás gyógyszerképeit kiegészítik.

A homeopátiás hagyománynak megfelelően alkalmazható nőbetegeknek az alábbi esetekben:

 • menstruációs zavarok,
 • menstruációt megelőző tünetegyüttes (melynek leggyakoribb tünetei az emlőfájdalom, végtagok duzzanata, fejfájás, hangulati zavarok, úgymint idegesség, ingerlékenység),
 • időszakos emlőfájdalom és mellfeszülés.

18 éves kor alatt nem szedhető.

 1. TUDNIVALÓK A MASTODYNON CSEPPEK SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Mastodynon cseppeket, ha

 • allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha terhes, vagy éppen teherbe esett, hagyja abba a Mastodynon cseppek szedését, mert nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat.
 • ha szoptat, ne szedjen Mastodynon cseppeket, mert nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat és állatkísérletes adatok szerint a készítmény csökkenti a tejtermelést.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Mastodynon cseppek szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

- korábban vagy jelenleg ösztrogén-függő daganatban, az emlő egyéb rosszindulatú megbetegedésében vagy agyalapi mirigy betegségben szenved,

- dopaminhatást kiváltó (dopamin agonista), dopaminhatást gátló (dopamin antagonista), ösztrogén vagy antiösztrogén kezelés alatt áll,

- kórelőzményében agyalapi mirigy működési zavara szerepel. Prolaktin termelő agyalapi mirigy daganata esetén a Vitex agnus castus elfedheti a tumor tüneteit.

- a mellfájdalom a kezelés megkezdése után továbbra is fennáll vagy erősödik, illetve a menstruációs ciklus zavarai esetén. Ezen esetekben a rosszindulatú betegség gyanúját ki kell zárni.

Tartós, tisztázatlan eredetű vagy újonnan jelentkező panaszok esetén forduljon orvoshoz, mivel kezelést igénylő betegségről lehet szó.

Ez a készítmény 53 térfogat % etanolt (alkohol) [legfeljebb 390 mg adagonként (30 csepp), 10 ml sörrel, 4 ml borral megegyező adag] tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Magas rizikófaktorú betegek (pl.: májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.

A homeopátás gyógyszert nem szabad az indokoltnál hosszabb ideig vagy a tünetek megszűnését követően alkalmazni, mert ilyen esetben nem kívánatos hatások (ún. gyógyszervizsgálati tünetek) léphetnek fel.

A homeopátiás gyógyszerek alkalmazásának kezdetén a meglévő panaszok átmenetileg erősödhetnek. Ilyen esetben a Mastodynon cseppek alkalmazását időlegesen fel kell függeszteni.

A homeopátiás gyógyszer alkalmazásának időtartama alatt nem szabad illóolajat is tartalmazó (mentolos, eukaliptuszos) termékeket (cukorka stb.) fogyasztani és intenzív illatú fogkrémet használni. A kezelés ideje alatt aromás anyagokat tartalmazó kenőcsöt (pl. kámforos) sem szabad alkalmazni, mert ezek jelentős mértékben képesek befolyásolni a homeopátiás gyógyszer hatását.

Gyermekek és serdülők

Nincs elegendő tapasztalat a gyógyszer gyermekeknél és serdülőknél történő alkalmazásáról, ezért 18 évnél fiatalabb serdülők és gyermekek nem szedhetik a Mastodynon cseppeket.

Egyéb gyógyszerek és a Mastodynon cseppek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Állatkísérletes vizsgálatokban a gyógyszer hatóanyaga dopaminerg hatást mutatott, ezért együttadása dopaminreceptor-antagonistával (pl. metoklopramid) nem ajánlott, mert mindkét szer hatáscsökkenését eredményezheti.

A gyógyszer lehetséges ösztrogén hatásai miatt nem zárható ki a kölcsönhatása ösztrogén és antiösztrogén szerekkel.

Terhesség és szoptatás

A Mastodynon cseppeknek a terhesség és szoptatás időszakában történő alkalmazása ellenjavallt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Mastodynon cseppek az előírt adagolásban alkalmazva nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A javallt adagolásban azonban igen kis mennyiségű (egyszeri adagonként 390 mg) alkoholt viszünk be a szervezetbe, amit figyelembe kell venni.

A Mastodynon cseppek etanolt (alkoholt) tartalmaz

Ez a készítmény 53 térfogat % etanolt (alkohol) [legfeljebb 390 mg adagonként (30 csepp), 10 ml sörrel, 4 ml borral megegyező adag] tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Magas rizikófaktorú betegek (pl.: májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.

 1. HOGYAN KELL SZEDNI A MASTODYNON CSEPPEKET?

A Mastodynon cseppeket mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek: naponta 2‑szer 30 csepp (reggel és este).

Az alkalmazás módja

A cseppeket étkezés előtt fél órával, kevés vízzel hígítva kell bevenni.

Az alkalmazás időtartama

Az Ön panaszai határozzák meg a kezelés időtartamát, kérdezze erről kezelőorvosát.

Forduljon orvoshoz, amennyiben tünetei 7 napon túl is fennállnak, súlyosbodnak vagy ha új tünetei jelentkeznek, vagy újra előfordulnak, mert ezek olyan állapot jelei lehetnek, ami további kezelést igényel.

Orvosi előírás hiányában a homeopátiás gyógyszereket sem szabad hosszabb időn keresztül szedni.

Ha az előírtnál több Mastodynon cseppeket vett be:

Túl nagy gyógyszeradag bevételekor gyomorpanaszok, hányás vagy hasmenés jelentkezhet.

Keresse fel kezelőorvosát, aki az esetleges szükséges intézkedésekről dönteni tud.

Ha elfelejtette bevenni a Mastodynon cseppeket

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot vegye be a szokásos időben.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Mastodynon cseppek is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Mastodynon cseppek szedését és azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal, amennyiben a következő súlyos allergiás reakciókat tapasztalja: arcduzzanat, nehézlégzés, nyelési nehezítettség.

 

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Nem gyakori (1000-ből 1-10 betegnél fordulhat elő): gyomorpanaszok, hányinger, hányás, fejfájás, viszkető bőrkiütés, akne.

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriságot a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet megbecsülni): szédülés, menstruációs zavarok.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti postai úton az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Magyarország, Postafiók 450, H-1372 Budapest címre, vagy elektronikusan a www.ogyei.gov.hu weboldalon keresztül

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 1. HOGYAN KELL A MASTODYNON CSEPPEKET TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Az üveg első felbontását követően 6 hónapig használható fel.

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Mastodynon cseppeket. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 1. A CSOMAGOLÁS TARALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Mastodynon cseppek?

- A készítmény hatóanyagai:

  100 g oldat hatóanyag-tartalma:

  Vitex agnus castus (Agnus castus)    D1       20,0 g

  Iris versicolor (Iris)                           D2       20,0 g

  Lilium lancifolium (Lilium tigrinum)            D3       10,0 g

  Caulophyllum thalictroides               D4       10,0 g

  Cyclamen europaeum (Cyclamen)   D4       10,0 g

  Strychnos ignatii (Ignatia)                 D6       10,0 g

 

- Egyéb összetevők: etanol, tisztított víz.

  Alkoholtartalom: 53 % V/V. 1 adag (30 csepp) készítmény 390 mg alkoholt tartalmaz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, halványsárgás színű, először édes, majd szúrós, kaparó ízű, aromás illatú etanolos oldat.

50, ill. 100 ml oldat műanyag cseppentővel és fehér garanciazáras, csavarmenetes LDPE kupakkal lezárt, barna színű üvegbe töltve. Egy üveg dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Bionorica SE, Kerschensteinerstr. 11-15, 92318 Neumarkt, Németország

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Schwabe Hungary Kft.,

Tel.: +36 1 431 8954

Fax: +36 1 431 8953

e-mail: schwabehungary@t-online.hu

 

OGYI-HG-043/01       50 ml

OGYI-HG-043/02       100 ml

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. május

 

 Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.