×

Levendula - a 2018-as év gyógynövénye*

 

 

Lavekan_alvás_elősegítésére_gyógyszer

 

 

Levendula (Lavandula angustifolia)

A mediterrán vidékről származó levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra, de a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

A levendulát már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére (erre utal a növény latin neve is: lavare - mosni), valamint álmatlanság kezelésére. Ma már nehezen eldönthető, hogy az ókorban-középkorban a jelenleg elterjedt keskenylevelű levendulát, vagy valamelyik rokon faját használták-e. A valódi levendula Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el Európában. A XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. A Pannonhalmi Főapátság kertjében a 17. század óta terem a növény. A levendula hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten.

A valódi levendula az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak.

 

Melyik részét használják?

Napjainkban a gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint szárított virága és a belőle nyert illóolaj a hatás szempontjából a legfontosabb. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

 

Mire használható?

A valódi levendula napjaink egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Hatásosságát nyugtalanság, és álmatlanság kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják.

 

Biztonságos?

A levendula illóolaj felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, hatékony, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai (nagyon ritkán allergia előfordulhat), továbbá nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. A Lavendula angustifolia virágos részeiből állítják elő a szabadalmaztatott gyógyszerészeti minőségő levendulaolajat (Silexan®), amely a Lavekan hatóanyaga. Gyógynövény alapanyagoknál fontos az állandó minőség, amelyet csak szigorú minőségellenőrzéssel lehet biztosítani a gyógynövény termesztés és a gyártási folyamat során, melyet a Lavekan lágy kapszula előállításánál maximálisan teljesül.

 

Mi a Lavekan?

A Lavekan egy standardizált eljárás során a Lavendula angustifiola virágos részeiből kinyert speciális levendulaolaj kivonatot (WS® 1265¸- Silexan®-t) tartalmazó hagyományos növényi gyógyszer. A gyógyászati levendula hosszú múltra tekint vissza, különösen az orvostudomány területén. A kiváló minőség biztosítása csak úgy érhető el, ha a Lavendula angustifiola gyógynövényt ellenőrzött körülmények között termesztik, gyűjtik be és standardizált, vagyis szigorúan szabályozott eljárással készítenek ebből gyógyszert.  Így készül a WS® 1265, Silexan®, a Lavekan gyógyszerkészítmény speciális hatóanyaga. A Silexan®-al számos klinikai vizsgálat készült, amelyek alátámasztják a Lavekan gyógyszerkészítmény hatékonyságát és biztonságosságát. A klinikai vizsgálatok alapján a Lavekan egyedülálló gyógyszer a (mentális) stressz és kimerültség tüneteinek enyhítésére és az alvás elősegítésére.

 

 *MGYT Gyógynövény Szakosztálya által választott év gyógynövénye, 2018