×

Felfázásról, hólyaghurutról és a vesehomok, vesekövek kialakulásáról

Canephron_1

 

A húgyutak gyulladásos megbetegedését, legalább egyszer minden nő átéli. Ez a kellemetlen betegség, a gyengébb nemet anatómiai okokra visszavezethetően gyakrabban kísérti, ugyanis a húgycső rövidebb, így a hólyaghoz hamarabb tudnak a baktériumok eljutni. A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a teljes lakosság 3-4 százalékát érinti, 20-40 éves kor között fordul elő leggyakrabban. Ez a betegség a férfiaknál kétszer gyakoribb, mint a hölgyeknél, de a nőknél sem ritka az előfordulása. Az esetek 50%-ban a kőtávozás utáni 5 éven belül újabb kő kialakulására lehet számítani, így általában folyamatosan kiújuló problémát okoz. 

 

Felfázásról, hólyaghurutról:

A húgyhólyag gyulladás típusát tekintve, kétféle lehet: egyrészt beszélhetünk csak a húgycső gyulladásáról, azonban, ha a hólyag is gyulladt, akkor hólyaghurut a helyes diagnózis. A jellegzetes panaszok közé tartozik az alhasi görcs, szúró, égető érzés. Továbbá, ami leginkább szembetűnő, a gyakori vizelési inger, mely valóban csak inger, hiszen ilyenkor jellemzően pár csepp vizelet távozik.

 

Vannak olyan tényezők melyeket befolyásolhatunk, illetve léteznek rizikófaktornak számító adottságok. Befolyásolható okok közül elsőként kell megemlítenünk a hüvelyi mikroflórát, mely antibiotikum használata után felborulhat, a hüvely savas közege, a pH megváltozik. Ez azért fontos, mert a hüvelyflóra részét képező lactobacillusok száma lecsökkenhet, ami nemcsak kellemetlen, égő érzéssel, hüvelyfolyással jár. Emiatt a hüvely védekező képessége, a kórokozókkal szemben legyengül, teret adva a bakteriális és gombás fertőzéseknek. Lényeges, hogy a hüvelyflórát lactobacillus tartalmú készítménnyel regeneráljuk.

Mindennapi intim higiénénk részét képezik az intim zuhanyok, mosakodó készítmények. Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy ezen termékek gyakori használata a fentebb részletezett, érzékeny közegre negatív hatással lehet. A folyamatos irrigálás így felboríthatja a hüvely baktériumflóráját.

Lényeges, hogy ha már érezzük a hólyaghuruttal járó kellemetlen tünetek valamelyikét, időben kezdjük el alkalmazni a Canephron®-t, mely a hatékony növényi összetevőknek köszönhetően segít a bajban.

 

Rizikófaktor a vastagbélben természetesen jelen lévő E. Coli baktérium. Az anatómiai elrendezés miatt, - a végbél, húgycső és a hüvely nyílása közel helyezkedik egymáshoz - könnyen átjuthat a húgycsőbe, mely ideális táptalajt biztosít a kórós sejtszaporulat elburjánzáshoz. Emellett a nők rövidebb húgycsővén keresztül könnyebben jutnak fel a baktériumok a hólyag felé.

A hölgyeknél a gyakori partnerváltás és az aktív szexuális élet is rizikófaktornak számít, így ebben a körben a húgycső és húgyhólyag gyulladása is gyakoribb.

Rizikófaktor az időjárás is, ugyanis a hideg, téli hónapokban amikor az alhasi tájék jobban ki van téve a lehűlés veszélyének, a hólyag védekező rendszere könnyebben legyengülhet.

A változó korba lépve, fokozott figyelemmel kell kísérni a test megváltozott működését. A menopauza következtében az ösztrogén szint lecsökken, gyengül a húgyhólyag, mely a vizelet tárolásáért felel, valamint a húgycső is, ami az elvezetésben játszik szerepet. Ezen felül a hüvelyhám vastagsága is csökken, a vékonyabb hámréteg következtében a fertőzések kialakulásának esélye (bakteriális, gombás) is fokozódik.

 

Hólyaghurut kezelésére többféle megoldás létezik a betegség leküzdésére, ezek közül az egyik a Canephron®. A benne található növényi összetevők jótékony hatását a hagyományon alapuló használat igazolja. A Canephron® hagyományos növényi gyógyszerben, három gyógynövény; kis ezerjófű, lestyán, rozmaring található, mely az összetett hatásmechanizmus révén nyújt segítséget a kellemetlen tünetekkel szemben, hólyaghurut esetén, továbbá használható vesehomok megelőzésére is.

 

Terápiás megoldás az antibiotikum használat, mely minden esetben orvosi javallatra történik.

 

Napjainkban sokat olvashatunk, hallhatunk arról, hogy szervezetünk rezisztenssé válhat az antibiotikumokra, tehát a baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszerrel szemben. Emiatt sem árt figyelembe venni egyéb megoldásokat. Továbbá nem szabad elfelejtenünk az antibiotikum használat után potenciálisan megjelenő egyéb hatásokat. Így beszélhetünk a hüvelyflóráról is melyben a lactobacillusok – jótékony bacilusok – száma lecsökkenhet és a kellemetlen tünetek megjelenésén túl, védtelenné válhatunk az ismételt bakteriális és gombás hüvelyfertőzésekkel szemben.

 

A betegség okát megszüntető baktériumellenes hatás mellett a vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és a görcsoldó aktivitások kombinálása rendkívül hasznos a húgyúti gyulladások kezelésében. A növényi kombinációs gyógyszerek, így a Canephron® gyógynövény kombináció alkalmazásának előnye, hogy több támadásponton keresztül egyszerre érhető el hatás. Mindez hatásosságban túlmutat a húgyúti gyulladások kezelésére alkalmazott antibakteriális terápián. A Canephron® a baktériumellenes hatás mellett a vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és a görcsoldó aktivitásokkal rendelkezik. 

 

 

A vesehomok, vesekövek kialakulásáról:

A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a teljes lakosság 3-4 százalékát érinti, 20-40 éves kor között fordul elő leggyakrabban. Ez a betegség a férfiaknál kétszer gyakoribb, mint a hölgyeknél, de a nőknél sem ritka az előfordulása. Az esetek 50%-ban a kőtávozás utáni 5 éven belül újabb kő kialakulására lehet számítani, így általában folyamatosan kiújuló problémákat okoz.

A vesekő kialakulásának oka a vizeletben oldott állapotban lévő bizonyos anyagok kicsapódása, kikristályosodása. A vesék átszűrik és tisztítják a vért, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék ugyanakkor a szervezet számára fontos anyagokat nem választják ki. Ezen egyensúly felborulása esetén a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok megjelenéséhez vezet, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben. Ha hetekig, hónapokig nem kerülnek ki a vizeletelvezető rendszerből ezek a kristályok, akkor vesehomok képződik, amely összetapad és kövekké formálódik.

 

A vesekövek kialakulását elősegíti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás, a vizelet túlzott kalcium-tartalma, a veséket és vesevezetéket érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos megbetegedések, és genetikai hajlam.

A vesekövek mérete lehet gombostűfejnyi, de akár olyan nagy is, hogy az egész vesemedencét is kitöltheti. A vesekő, amennyiben nem okoz elzáródást, hosszú ideig tünetmentes maradhat, ám amennyiben egy ilyen “nyugvókő” kimozdul addigi helyzetéből és elzárja a vesében képződő vizelet útját, rendkívül fájdalmas tüneteket produkálhat:

  • hirtelen kezdődő deréktáji fájdalom, mely az alhasba sugározhat
  • hányinger, hányás
  • hidegrázás, esetleg láz
  • véres vizelet
  • gyakori vizelési inger

A vesekőképződés sokszor megelőzhető. Általánosan fontos a bőséges folyadékbevitel, de megelőzés a kő fajtájától is függ:

  • a kalciumköveknél a megelőzést szolgálja az alacsony kalciumtartalmú ételek fogyasztása, és az oxalátokban gazdag ételek (spenót, kakaó, dió, bors, paradicsom stb.) nagymértékű fogyasztásának kerülése
  • a húgysavkövek esetén hús-, (főleg vad- és vöröshús) szegény diéta ajánlott.
  • a struvit kő húgyúti fertőzésre utal, ez esetben a gyulladás kezelése elengedhetetlen.

A vesehomok, ill. a vesekőképződés kialakulását gyógyszeres terápiával segíthetjük! A Canephron® bevont tabletta a vesehomok kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer!

A Canephron®-t alkotó gyógynövények megtalálhatók étrend-kiegészítőkben is. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek az étrend-kiegészítők csak a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak, nem gyógyítanak és nem azonosak a gyógyszerként regisztrált Canephron®-nal! Ez még akkor sem igaz, ha ezekre az étrend-kiegészítőkre a Canephron®-nal megegyező gyógyhatást írnak le a reklámok! Az étrend-kiegészítőknél tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni, mivel ezek nem bizonyítottak!

 

Olvasson bővebben az Étrend-kiegészítőkről >>>