×
,,Mi az étrend-kiegészítő?" Mi a recept nélkül kapható gyógyszer?

 

dislike
,Élelmiszer, nem gyógyszer."

 

 

 

like
Gyógyszer, nem élelmiszer.

  

 

 

dislike
,,Az étrendkiegészítők címkéjén és reklámozáskor TILOS a termékeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani."

 

 

 

like
A recept nélkül kapható gyógyszerek reklámozásakor törvényileg megengedett a betegség és a gyógyszer hatásának bemutatása.

 

 

 

dislike
,,Az étrendkiegészítőket forgalmazás előtt nem kell engedélyeztetni, csak a termék forgalmazását kell bejelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek."

 

 

 

 
like
A recept nélkül kapható gyógyszerek szigorú engedélyeztetési eljárás alapján kerülnek forgalomba, az engedélyeztetési eljárást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet végzi.

 

 

dislike

,,A szokásos étrend kiegészítésére szolgálnak, nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és nem alkalmazhatók betegségek megelőzésére, gyógyításra."


  

 

like

A recept nélkül kapható gyógyszerek betegség megelőzésére vagy gyógyítására szolgálnak


 

 

 

dislike
,,Az étrend-kiegészítők széles körben árusíthatók: élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban és az interneten is."

 

 

 

like
A recept nélkül kapható gyógyszerek legfőképpen gyógyszertárakban árusíthatók.

 

 

 

dislike

,,A készítmény címkéjén szerepelnie kell az étrend-kiegészítő megnevezésnek. A terméken kötelező feltűntetni az összetételt és az ajánlott napi mennyiséget. Vásárláskor, illetve a fogyasztás megkezdése előtt minden esetben olvassa el az étrend-kiegészítők címkéjén lévő információt!"

Forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet: Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos lakossági tudnivalók, Utolsó módosítás: 2018.10.02.

 

 

 

like

A gyógyszerkészítmény külső csomagolásán és az ebben lévő betegtájékoztatón fel kell tüntetni azt, hogy gyógyszerről van szó. A gyógyszerkészítmény betegtájékoztatóján az összetétel és a napi mennyiség mellett számos egyéb fontos tudnivalókat - pl. milyen betegségre, pontosan hogyan és miért alkalmazható, illetve a szedéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket, óvintézkedéseket - is fel kell tüntetni. A recept nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása előtt minden esetben olvassa el a betegtájékoztatót!